Vaquita er verdens mindste hvaler oger kritisk truet af udryddelse, med mindre end 30 dyr tilbage.





Vaquita (Phocoena sinus)er en ekstremt sjælden marsvin, der findes i den Mexicanske Golf. Det betragtes som den mest truede hvaler i verden, og dens befolkning er faldet til under 100 personer i 2014. En undersøgelse, der blev udført i november 2016, estimerer mindre end 30 vaquitas i live i dag.

Totoabaen er primært skylden for den omfattende overlapning af deres levesteder. Totoabaen er en truet art i sig selv og ønsket for sin svømmeblære, der henter tusinder af dollars på det sorte marked. Mexicanske narkotikakarteller har været stærkt forbundet med handel med totoaba-svømmeblærer.



De kæmpe garn, der blev brugt til at fange totoaba, er utilsigtet ansvarlige for at tage livet af mange vaquitas. I 2015 forbød den mexicanske regering brugen af ​​disse redskaber, men efterspørgslen efter totoabafiskblære forbliver, og dermed følger aktiviteter under radaren.

Et nyligt projekt er udviklet for at redde det, der er tilbage af den svindende art. Et panel af mexicanske og amerikanske forskere har bestemt, at det eneste håb for vaquitas overlevelse er at forsøge at genopbygge deres befolkning i fangenskab.



Udfordringerne stiger, når uret løber ud. Siden den seneste undersøgelse er mindst otte vaquitas fundet døde som følge af gællenetfiskeri.

Vaquita-projektet, navngivet VaquitaCPR , har afsat midler fra den mexicanske regering til at implementere specialuddannede delfiner fra den amerikanske flåde til at ekkolokalisere de resterende vaquitas med håb om at genkalde dem til sikre opbevaringshuse i deres naturlige omgivelser langt fra fiskenetens rækkevidde.

Udfordringen indebærer at finde, fange og transportere dem til sikre opbevaringssteder. Vaquita-projektet er det sidste håb for hele arten.